apolimansi

Απολύμανση

  • Απεντόμωση είναι η σύνθετη διαδικασία, η οποία διενεργείται για την καταπολέμηση κατσαρίδων, κουνουπιών, ψύλλων, ακάρεων και άλλων εντόμων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις μέσω παροχής μικροβίων και αλλεργιογόνων μικροοργανισμών. Η απεντόμωση συγχέεται συχνά με την απολύμανση.

Διαβάστε περισσότερα για τις μεθόδους απεντόμωσης.

Διάφοροι χώροι, όπως νοσοκομεία, σχολεία, εστιατόρια, σπίτια και βιομηχανίες τροφίμων διαθέτουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας σε μολύνσεις από παθογόνα μικρόβια, ώστε να χρειάζονται απολύμασνη και απεντόμωση σε τακτική βάση.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ

Η απολύμανση ενός χώρου αφορά σε δυο βασικές διαδικασίες: στον καθαρισμό και στην εξυγίανση του χώρου.

Συγκεκριμένα: Ο καθαρισμός περιλαμβάνει τη διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι ρύποι από τις επιφάνειες και η αφαίρεση αυτή γίνεται είτε μηχανικά, είτε χημικά, με τη χρήση σαπουνιών, απορρυπαντικών και βέβαια νερού.
Η εξυγίανση είναι μια χημική διασικασία κατά την οποία μειώνεται ο πληθυσμός των παθογόνων μικροβίων τόσο όσο ο χώρος να θεωρείται ασφαλής για χρήση.
Διαβάστε περισσότερα για τους φυσικούς τρόπους προστασίας των χώρων από παράσιτα και τη φιλικότητα των σκευασμάτων.

ΜΕΔΟΔΟΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ

Για την απολύμανση χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι που διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τις φυσικές, τις χημικές και τις φυσικοχημικές. Συγκεκριμένα:
1. Φυσικές Μέθοδοι

Οι φυσικές μέθοδοι απολύμανσης χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμότητα και τις παλμικές δονήσεις. Η θερμότητα και το φως του ήλιου, μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας ασκούν μικροβιοκτόνο δράση. Και στις δύο περιπτώσεις βασικές πρωτεΐνες των μικροοργανισμών καταστρέφονται με συνέπεια οι τελευταίοι να μην επιβιώνουν. Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργούν, οι ήχοι, οι υπέρηχοι και οι ιονίζουσες και μη ακτινοβολίες

2. Χημικές Μέθοδοι

Για την απολύμανση χρησιμοποιούνται διάφορα χημικά προιόντα. Κατάλληλα είναι όσα συνδυάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι το ευρύ φάσμα δράσης του προιόντος (καταπολέμηση πλήθους μικροβίων), η διατήρηση της σταθερότητάς του και η καλή δραστικότητα σε όξινο και αλκαλικό περιβάλλον. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην είναι τοξικό, να μην προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και να μην διαβρώνει τις επιφάνειες στις οποίες εφαρμόζεται. Τέτοιες ιδιότητες συγκεντρώνουν προϊόντα που περιέχουν χημικές ενώσεις, όπως είναι οι αλκοόλες, οι αλδεΰδες, οι φαινόλες, τα βαρέα μέταλλα, τα αλογόνα (χλώριο), οι επιφανειοδραστικές ενώσεις, το υπεροξείδιο του υδρογόνου κ.ά.

3. Φυσικοχημικές Μέθοδοι

Οι μέθοδοι αυτές απολύμασης συνδυάζουν τη χρήση φυσικών και χημικών μεθόδων και συχνά αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Παράδειγμα τέτοιας μεθόδου αποτελεί η εφαρμογή θερμού ατμού φορμαλεΰδης σε μολυσμένες επιφάνειες.

Χώροι και Μέθοδοι Απολύμανσης

Η Απολύμανση μπορεί να πραγματοποιηθεί στον εξοπλισμό ενός χώρου, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει εργαλεία, σκεύη, αποθηκευτικούς χώρους επιφάνειες εργασίας, ψυκτικές μονάδες, συστήματα εξαερισμού κ.ά. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κατά την απολύμανση είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) και για την εφαρμογή τους ακολουθείται η Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 98/8 ΕΚ) και η Εθνική Νομοθεσία (Π.Δ. 205/2001). Η επιλογή της μεθόδου απολύμανσης είναι κρίσιμη και χρειάζεται να γίνεται με προσοχή. Η εφαρμογή των απολυμαντικών πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους, όπως υπολειμματικούς ψεκασμούς και εκνεφώσεις, ψυχρές (παραφωγή νεφελώματος) και θερμές (παραγωγή καπνού) για τις οποίες χρησιμοποιούνται αντίστοιχα ειδικές συσκευές.