Επικοινωνία 211 40 68 447

Τερμίτες-Καταπολέμηση

Γενικά

Οι τερμίτες είναι κοινωνικά έντομα και σχηματίζουν αποικίες (φωλιές τερμιτών), οι οποίες βρίσκονται στο κυρίως στο έδαφος ή σε ξύλινα μέρη (ξύλο των δέντρων). Είναι έντομα ξυλοφάγα (σαράκι ξύλου) και συχνά προκαλούν σημαντικές καταστροφές στα ξύλινα μέρη. Η κυτταρίνη του ξύλου αποτελεί βασική πηγή τροφής αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τρέφονται από προϊόντα ξύλου, όπως χαρτί.

Οι τερμίτες διακρίνονται σε τρεις ομάδες με βάση τις συνήθειές τους και κυρίως το χώρο κατασκευής της αποικίας, τους υπόγειους, τους τερμίτες υγρού ξύλου και τους ξηρού ξύλου.

Βιολογία

Η μορφολογία τους παρουσιάζει ομοιότητες με των μυρμηγκιών. Σημαντική διαφορά παρατηρείται στο σώμα τους που είναι ενιαίο σε αντίθεση με των μυρμηγκιών που παρουσιάζει χαρακτηριστικές συσφίξεις.

termitesΗ φωλιές των τερμιτών είναι πολυάριθμες και χωρίζονται σε κάστες με ξεχωριστούς ρόλους, τους εργάτες, τους στρατιώτες και τους σμηνουργούς. Οι εργάτες αποτελούν την πολυπληθέστερη κάστα,  είναι εκείνοι που μεταφέρουν την τροφή και επομένως προκαλούν την καταστροφή των ξύλων. Οι στρατιώτες είναι ευμεγέθεις τερμίτες που προστατεύουν την αποικία. Οι σμηνουργοί είναι φτερωτά άτομα, αρσενικά και θυληκά, παράγονται σε μεγάλους αριθμούς εποχικά με στόχο την αναπαραγωγή. Οι σμηνουργοί εμφανίζονται συχνά σε εσωτερικούς χώρους (κοντά στα παράθυρα του σπιτιού) που παρουσιάζουν προσβολή και συγχέονται με φτερωτά μυρμήγκια.

Τερμίτες-Καταπολέμηση

Προληπτικές Μέθοδοι

Σημαντικό στοιχείο της αντιμετώπισης προβλημάτων με τερμίτες είναι η πρόληψη. Απαραίτητη είναι η επιθεώρηση του χώρου πριν την κατασκευή των κτιρίων ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προσβεβλημένα δέντρα και θάμνοι και επομένως ενεργές αποικίες τερμιτών. Πραγματοποιείται χρήση υπολειμματικού εντομοκτόνου (φαρμάκου) κατά την τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου.

Σημαντικός είναι ο σχεδιασμός των κατοικιών ώστε να περιορίζεται η έκθεση του ξύλου σε υγρασία. Επιπλέον, ουσιαστική προστασία παρέχουν σκευάσματα εμποτισμού που διεισδύουν στο ξύλο και αποτρέπουν μελλοντικές προσβολές εξαιτίας της τοξικής τους δράσης.

Οι κατασκευές από τσιμέντο δεν παρέχουν επαρκή ασφάλεια. Τερμίτες συχνά διέρχονται από αρμούς διαστολής, μικρές ρωγμές ή κενά γύρω από σωληνώσεις. Τα δομικά υλικά έχουν βασικό ρόλο στην αποτροπή προσβολών και χρειάζεται να επιλέγονται προσεκτικά.

Βιολογικές Μέθοδοι Καταπολέμησης-Απεντόμωση

Η καταπολέμηση στους τερμίτες πραγματοποιείται τακτικά με φυσικές (βιολογικές) μεθόδους. Οι ακραίες θερμοκρασίες επιφέρουν εξόντωση όλων των σταδίων των τερμιτών. Για ολική απεντόμωση του κτιρίου, γίνεται κάλυψη με φύλλο από πλαστικό και εφαρμογή υψηλών θερμοκρασιών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιτυγχάνονται με διοχέτευση υγρού αζώτου στις προσβεβλημένες περιοχές.

Η εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής έντασης με τη χρήση φορητών συσκευών αποτελεί εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης. Επιπλέον, τα μικροκύματα και οι ηπέρηχοι χρησιμοποιούνται με σημαντική επιτυχία στην καταπολέμηση τερμιτών.

Σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιούνται εφαρμογές μικροβιακών σκευασμάτων που περιέχουν εντομοπαθογόνους μύκητες. Τα προϊόντα έχουν τη μορφή διαλυμάτων και εκχύονται στις τροφικές στοές των τερμιτών.

Χημικές Μέθοδοι Καταπολέμησης

Οι χημικές μέθοδοι καταπολέμησης περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών τερμιτοκτόνων σκευασμάτων, τα οποία εφαρμόζονται με έκχυση σε κρίσιμα σημεία του προσβεβλημένου κτιρίου. Τα σκευάσματα ανάλογα με το είδος δημιουργούν φραγμό περιμετρικά των εγκαταστάσεων ή λειτουργούν δολωματικά, επιτρέποντας τη μεταφορά δραστικής ουσίας στην αποικία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αττική

Δρυάδων 38, 111 46 Γαλάτσι
Τηλ: +30 211 40 68 447
Fax: +30 211 40 68 453
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θεσσαλονίκη

Φιλίππου 23, 546 31 Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 66 43 82
Fax: +30 2310 66 43 82

Φόρμα Επικοινωνίας

Μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας