murmigkia

Μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα και δημιουργούν αποικίες τις περισσότερες φορές στο έδαφος. Εισβάλουν σε χώρους αναζητώντας καταφύγιο με καλή θερμοκρασία και υγρασία ή τροφή με συνέπεια να δημιουργούν συχνά προβλήματα και να απαιτείται απεντόμωση των κτιρίων. Μυρμήγκια παρατηρούμε συχνότερα στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο φυτά στο μπαλκόνι και σπανιότερα σε άλλους χώρους. Τα μυρμήγκια δεν μεταφέρουν εύκολα μικρόβια, οπότε η απολύμανση (μικροβιοκτονία) στους χώρους δεν είναι αναγκαία. Διαβάστε περισσότερα για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την εμφάνιση εντομολογικών προβλημάτων.

Το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη, κεφαλή, θώρακα και κοιλία, τα οποία συνδέονται με χαρακτηριστικές συσφίξεις. Στις αποικίες των μυρμηγκιών παρατηρούμε τρεις φυλές: τους εργάτες, τις βασίλισσες και τα αρσενικά. Οι εργάτες είναι θηλυκά χωρίς πτέρυγες και συνήθως στείρα. Οι βασίλισσες είναι ευμεγέθη μυρμήγκια, γεννούν ωά και σχηματίζουν τις αποικίες. Μια αποικία μπορεί να φιλοξενεί αρκετές βασίλισσες ωστόσο μόνο μία είναι αυτή που ξεκινά τη δημιουργία της αποικίας. Ο μοναδικός ρόλος των αρσενικών είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Τα αρσενικά φέρουν πτέρυγες (μυρμήγκια με φτερά).

Η περίσσεια νερού έχει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του χώρου της φωλιάς τους. Τα μυρμήγκια χρειάζονται αρκετή υγρασία και παρουσία τροφής γειτονικά της φωλιάς τους. Τα προϊόντα που παράγουν οι μελίγκρες και άλλα έντομα, τα οποία προσβάλλουν τα γύρω φυτά, έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία για τα μυρμήγκια, τα οποία συγκεντρώνονται σε μεγάλους πληθυσμούς στις περιοχές αυτές, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση. Τέτοιες συνθήκες συναντάμε στον περιβάλλοντα χώρο αστικών κτιρίων, αλλά και σε χώρους τροφίμων.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ – ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ – ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ

Η καταπολέμηση μυρμηγκιών πραγματοποιείται ολοκληρωμένα με απεντόμωση. Συνήθως εφαρμόζονται συνδυαστικά φυσικοί, μηχανικοί τρόποι αντιμετώπισης και σκευάσματα με εντομοκτόνο δράση. Οι καλοί καθαρισμοί των επιφανειών και ο επαρκής μηχανικός αποκλεισμός συνιστούν φυσική αντιμετώπιση. Η έλλειψη τροφής και το κλείσιμο των ανοιγμάτων μειώνει την ελκυστικότητα των χώρων στις επισκέψεις μυρμηγκιών. Διαβάστε περισσότερα για τη βιολογική καταπολέμηση των εντόμων.

Επιπλέον, επιλέγονται ήπια εντομοκτόνα για την απεντόμωση των χώρων, τα οποία εφαρμόζονται με διάφορες μεθόδους, όπως υπολειμματικούς ψεκασμούς (διαλυτά εντομοκτόνα), διασκορπισμό (κοκκώδη) και επιπάσεις (εντομοκτόνα σε σκόνη) διακριτικά, αλλά και στοχευμένα. Συχνά στην καταπολέμηση μυρμηγκιών χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα στομάχου. Τα σκευάσματα αυτά έχουν τη μορφή γέλης (gel για μυρμήγκια), διαθέτουν εντομοκτόνο δράση και τοποθετούνται υπό μορφή μικρών σταγόνων σε κρίσιμα σημεία του χώρου. Στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπισή τους πραγματοποιείται με την κατανάλωση των δολωμάτων και τη μεταφορά της δραστικής ουσίας στην αποικία. Διαβάστε περισσότερα για τις μεθόδους απεντόμωσης.

Τα σκευάσματα επιλέγονται προσεκτικά με στόχο να είναι φιλικά στον άνθρωπο και σε κατοικίδια. Επιπλέον, επιδιώκεται να είναι ελάχιστα πτητικά ώστε να μην παράγονται αναθυμιάσεις και επομένως να αποτρέπεται η αλληλεπίδραση μέσω εισπνοής. Εναλλακτικά, για την καταπολέμησή τους, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα με φυσική προέλευση, όπως εκχυλίσματα φυτών (φυσικός πύρεθρος) ή γη διατόμων, προϊόντα ιδιαίτερα φιλικά στον άνθρωπο. Η χρήση των σκευασμάτων αυτών συμβάλλει στην βιολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων.