skoros_trofimon

Σκόρος

Ο όρος σκόρος αποτελεί κοινή ονομασία και χρησιμοποιείται για να περιγράψει έντομα που προσβάλουν τρόφιμα (σκόρος τροφίμων) ή υφάσματα (σκόρος ρούχων).

ΣΚΟΡΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο όρος σκόρος τροφίμων περιγράφει έντομα που προσβάλουν συχνά πολλά είδη αποθηκευμένων προϊόντων τόσο σε οικιακούς όσο και σε βιομηχανικούς χώρους. Πολλά παράπονα δέχονται εμπορικά καταστήματα εξαιτίας της παρουσίας εντόμων σε συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, ο σκόρος τροφίμων αποτελεί ουσιώδες πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή και τους αποθηκευμένους σπόρους. Υπολογίζεται ότι σημαντικό ποσοστό της συγκομιδής καταστρέφεται εξαιτίας προσβολών.

Ο σκόρος τροφίμων διακρίνεται στις αντίστοιχες κατηγορίες όπως και ο σκόρος στα ρούχα. Επιπλέον, τα αποθηκευμένα προϊόντα προσβάλλονται και από άλλα είδη αρθροπόδων, όπως είδη ακάρεων (Acari) και μικρών μυγών (Diptera).

Σκόρος Τροφίμων – Καταπολέμηση - Απεντόμωση

Κρίσιμη για την καταπολέμηση είναι η αναγνώριση του είδους που προσβάλλει τα τρόφιμα. Η βιολογία και οι συνήθειες των εντόμων καθορίζουν την επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης. Απαραίτητη είναι η ολοκληρωμένη επιθεώρηση του χώρου, οπότε αναζητούνται οι εστίες των εντόμων. Στην καταπολέμηση του σκόρου τροφίμων δίνεται έμφαση σε αντίστοιχα σημεία όπως και στα ρούχα. Χρησιμοποιούνται τακτικές πρόληψης, τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, τοποθετούνται παγίδες σύλληψης και παρακολούθησης των πληθυσμών.

Επιπλεόν, συστήνονται κατάλληλες μέθοδοι αποθήκευσης των προϊόντων, ώστε να περιορίζονται τα προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει, για τους βιομηχανικούς χώρους, τοποθέτηση των προϊόντων σε ύψος (παλέτες) και σε απόσταση από τον τοίχο ώστε να επιθεωρούνται εύκολα. Ακόμη, απαιτείται εναλλαγή στην τοποθέτηση των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται η διατήρηση συσκευασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παλιά τρόφιμα χρειάζεται να καταναλώνονται ή να αποσύρονται. Επιπρόσθετα, σημαντικός είναι ο καλός αερισμός και περιορισμός της υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα.
Διαβάστε περισσότερα για τους φυσικούς τρόπους προστασίας των χώρων από παράσιτα και τη βιολογική καταπολέμηση των εντόμων.

Η απεντόμωση με τη χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων (σκοροκτόνα) σε κρίσιμα σημεία όπου φυλάσσονται τα προϊόντα που έχουν προσβληθεί είναι συχνά απαραίτητη. Οι τρόποι εφαρμογής και η επιλογή των σκευασμάτων είναι όμοια με την καταπολέμηση στο σκόρο των ρούχων.
Διαβάστε περισσότερα για τις μεθόδους απεντόμωσης.

Στους βιομηχανικούς χώρους πραγματοποιούνται συχνά υποκαπνισμοί και εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι, όπως η χρήση υψηλών θερμοκρασιών.
Διαβάστε περισσότερα για τους υποκαπνισμούς.