blog

Κήπος

kipos

ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΠΑΓΩΝΙΑ

Τα τελευταία χρόνια ο καιρός έχει γίνει ιδιαίτερα άστατος και αυτά που ονομάζουμε ακραία φαινόμενα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους. Έτσι δεν είναι απίθανο να δούμε χιόνια σε τόπους που δεν το περιμένουμε. Φυσικά, για κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι χιονοπτώσεις είναι φυσιολογικό φαινόμενο και χρήσιμο. Όμως για κάθε περίπτωση ας έχουμε υπ’ όψη μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε και να αποφύγουμε ζημιές στα φυτά μας από το χιόνι και την παγωνιά.

green guardia pagetos xioniΠροστατευτικά Μέτρα

Τυλίγουμε τα πιο ευαίσθητα φυτά με φύλλα πλαστικού. Μάλιστα το aeroplast με τις «φουσκάλες» είναι το καλύτερο, όμως, στην ανάγκη σκεπάζουμε ακόμα και με παλιές κουβέρτες ή εφημερίδες.

Καλύπτουμε το έδαφος γύρω από τα ευαίσθητα φυτά με κοπριά, κομμένα χόρτα, υπολείμματα κλαδέματος ή άλλα οργανικά υλικά. Έτσι το χώμα δεν παγώνει εύκολα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται το ριζικό σύστημα και ο λαιμός του φυτού.

Φυτά υγιή, σε καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση, αντέχουν περισσότερο στο κρύο.

Φυτά ευαίσθητα στο κρύο πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις προστατευμένες, ακόμα και μέσα στο σπίτι, αν χρειαστεί.

Δεν απομακρύνουμε τα ξερά φύλλα των φοινικοειδών και των τροπικών φυτών το χειμώνα, γιατί με την παρουσία τους προστατεύουν τον κορμό και τις ρίζες από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν Όλα Καλυφθούν Με Χιόνι

Αποφεύγουμε τις σπασμωδικές κινήσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το χιόνι δε λιώνει αμέσως, αλλά μπορεί να γίνει πάγος, ο οποίος έχει καταστροφικές συνέπειες. Αντίθετα, το χιόνι έχει μονωτικές ιδιότητες.

Όμως το βάρος του, μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο κλαδιών ή ακόμα και την πτώση δέντρων.

Για να αποφορτίσουμε τα δέντρα και τους θάμνους από το χιόνι τινάζουμε τα κλαδιά τους με κοντάρια.

Θεραπευτικά Μέτρα

Όταν το χιόνι λιώσει, είναι πιθανό να δούμε δέντρα ολόκληρα να έχουν γείρει από το βάρος που δέχτηκαν. Αυτά θέλουν στήριξη, όχι κόψιμο. Μάλιστα τέτοιες εργασίες είναι προτιμότερο να τις αναθέσουμε σε ειδικό δεντροκομικό συνεργείο.

Αποφεύγουμε να κλαδέψουμε τα χαλασμένα κλαδιά ή φύλλα αμέσως μόλις λιώσει το χιόνι γιατί στον επόμενο πιθανό παγετό τα φυτά θα παραδώσουν «σώμα και πνεύμα». Για το κλάδεμα θα πρέπει να περιμένουμε τις θερμότερες μέρες, όταν αρχίσουν.