blog

Κήπος

kipos

ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

Πού είναι καλύτερα κανείς να ζει, σε μια μεγάλη πόλη ή μια αρκετά μικρότερη επαρχιακή; Οι μικρές πόλεις δίνουν τη δυνατότητα της επαφής με τη φύση, πολύτιμη για την ψυχική ισορροπία. Τί γίνεται ωστόσο με τα αστικά κέντρα; Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι αμέτρητες ώρες στο γραφείο αφήνουν λίγα περιθώρια για μια βόλτα στα λιγοστά γειτονικά δάση ή μια εκδρομή. Όσο για τις διακοπές, η διάρκειά τους μειώνεται συνεχώς μαζί με το οικογενειακό εισόδημα.

green guardia fyta balcony verandaΠώς μπορεί ο κάτοικος μιας σύγχρονης μεγαλούπολης να βελτιώσει την επαφή του με το περιβάλλον, παράλληλα με τις συνθήκες ζωής του; Μπορεί να ξεκινήσει από τα απλά, πρασινίζοντας για παράδειγμα τη βεράντα. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό εύκολα, γρήγορα και οικονομικά να επιλέξει τα φυτικά είδη που ταιριάζουν στο χώρο του, το κλίμα και τις συνθήκες της περιοχής και να τα φιλοξενήσει στο μπαλκόνι.

Μια μικρή πράσινη όαση στη βεράντα του σπιτιού μπορεί να είναι το μέρος όπου μπορούμε να ξεκουράσουμε τόσο το σώμα όσο και τις αισθήσεις μας, έπειτα από μια κοπιαστική ημέρα. Ίσως να μην έχουμε την πολυτέλεια της θέας σε ένα καταπράσινο βουνό, ωστόσο μπορούμε να περάσουμε λίγες στιγμές στη δροσιά των φυτών του μπαλκονιού, απολαμβάνοντας τα χρώματα και τις μυρωδιές τους. Η φροντίδα τους εξάλλου δίνει μια καλή ευκαιρία για να εκτονώσουμε την πίεση και το άγχος.

Για να ομορφύνουμε τη βεράντα μας χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μερικά βασικά στοιχεία. Το μέγεθος της και ο χώρος που θέλουμε να παραχωρήσουμε στο πράσινο κομμάτι είναι κάποια από αυτά. Έπειτα, πρέπει να σκεφτούμε πόσο χρόνο μπορούμε να διαθέσουμε για την περιποίησή τους, αν θα θέλαμε να έχουν κάποια χρηστικότητα, όπως ας πούμε να είναι αρωματικά κατάλληλα στη μαγειρική, και πόσο απαιτητικά θα είναι σε νερό.

Τα Κατάλληλα Είδη

Η ποικιλία των φυτών κατάλληλων για το μπαλκόνι μας είναι μεγάλη. Οι δυνατοί συνδυασμοί είναι πολλοί και εξαρτώνται από τη φαντασία μας και τους συνδυασμούς που μας αρέσουν. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε το αποτέλεσμα να είναι λειτουργικό και να μας ικανοποιεί.

Τα Δεντράκια
Κυπαρίσσι Μακρόκαρπο (Goldcrest)

Κωνοφόρο με κωνική κόμη και έντονο κίτρινο φύλλωμα με άρωμα λεμονιού. Είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα δέντρα στη χώρα μας. Απαιτεί προστασία από τους ανέμους και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Τούγια Πυραμίδα Χρυσίζουσα

Κωνικό ψηλό φυτό με κίτρινο φύλλωμα, ανθεκτικό στη σκιά. Χρειάζεται αρκετό πότισμα.

Κύκας

Πτεριδόφυτο με πράσινα σύνθετα γυαλιστερά φύλλα. Μοιάζει με φοινικοειδές και αναπτύσσεται αργά. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες περιοχές με ξηρά εδάφη.

Οι Θάμνοι
Αβούτιλο

Ημιαειθαλής θάμνος, με ανοιχτού πράσινου χρώματος φύλλα και κίτρινα άνθη. Αναπτύσσεται σε θερμές περιοχές και  ηλιαζόμενες θέσεις.

Βίγκα Έρπουσα

Είναι αειθαλής θάμνος με φύλλα έντονου πράσινου χρώματος και έρπουσα ανάπτυξης. Απαιτεί υγρά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις.

Ευώνυμα Νάνο

Αειθαλής θάμνος με γρήγορη ανάπτυξη και πυκνό, γυαλιστερό, σκουροπράσινο φύλλωμα. Είναι ανθεκτικό στις έντονες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες.

Με Άρωμα

Δυόσμος, δάφνη, βασιλικός και μαϊντανός. Είναι γνωστά για τις αρωματικές τους ιδιότητες φυτά. Χρειάζονται λίγη προσοχή στα ποτίσματα και αρκετή έκθεση στον ήλιο. Έτσι ενώ ο δυόσμος και ο μαϊντανός θέλουν αρκετό νερό, τα υπόλοιπα δέχονται αραιά ποτίσματα.

Οι Ορειβάτες
Αμπέλοψη Κοινή

Αναρριχώμενο φυτό με πλούσιο, σκουροπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα, που κοκκινίζει εντυπωσιακά το φθινόπωρο. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις.

Γιασεμί

Υπάρχουν αρκετά είδη με αυτό το όνομα. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στα αρωματικά του άνθη και το πλούσιο φύλλωμά του. Χρειάζεται ήλιο και απεχθάνεται τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα.

Αγιόκλιμα

Είναι πολυετές αειθαλές φυτό με αρωματικά άνθη και πλούσια φύλλωμα. Προτιμά τα ηλιαζόμενα μέρη ή ημισκιερά και χρειάζεται καλό πότισμα.

Με Χρώμα
Γεράνι

Είναι πολυετές γνωστό φυτό, το οποίο συναντάμε σε πολλά χρώματα. Είναι ευαίσθητο στο κρύο αλλά αναπτύσσεται τόσο στο φως όσο και στη σκιά.

Τριανταφυλλιά

Η γνωστή μας τριανταφυλλιά, που μπορεί να είναι νάνα, ορθόκλαδη ή αναριχώμενη. Ανάλογα με την ποικιλία είναι ευαίσθητη στο κρύο ή ανθεκτική. Την περίοδο που ανθίζει χρειάζεται καλό πότισμα.

Πανσές

Ανθίζει το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα μέρη και έχει απαιτήσεις σε νερό.

Πετούνια

Είναι πολυετές που ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τα πρώτα κρύα.

Ευδοκιμεί κυρίως σε ηλιόλουστα μέρη.

Νεραγκούλα

Ανθίζει όλη την άνοιξη. Χρειάζεται ηλιόλουστα μέρη, έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες.