blog

Καταπολέμηση παρασίτων

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ

Η τήρηση καλών συνθηκών υγιεινής έχει σημαντικό ρόλο σε πολλά περιβάλλοντα. Οι απολυμάνσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Με τον όρο απολυμάνσεις περιγράφονται οι εργασίες που είναι απαραίτητες για τη καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες, ιοί και πρωτόζωα. Νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, βιομηχανίες τροφίμων και οικιακοί χώροι έχουν μικρή ανοχή σε παθογόνα μικρόβια. Διαβάστε περισσότερα για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την εμφάνιση προβλημάτων με παράσιτα και τους φυσικούς τρόπους προστασίας των χώρων από παράσιτα.

green guardia apolymanseisΗ απεντόμωση περιλαμβάνει τις διαδικασίες που ακολουθούμε στην καταπολέμηση εντόμων. Συγχέεται με την απολύμανση. Κατσαρίδες, ψύλλοι, κουνούπια, ακάρεα και άλλα έντομα εισβάλλουν συχνά σε χώρους, τους οποίους επιμολύνουν με μικρόβια και αλλεργιογόνα. Η απολύμανση συνεισφέρει στην καταπολέμηση μικροβίων που δημιουργούνται με την παρουσία εντόμων.

Διαβάστε περισσότερα για την απεντόμωση.

Οικιακοί και Εταιρικοί Χώροι

Η Green Guardia εξυπηρετεί οικιακούς και εταιρικούς χώρους. Η απολύμανση αποτελεί μέρος μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων. Οι μέθοδοι βασίζονται σε αρχές φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δίνεται έμφαση στην πρόληψη, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρασίτων.

Οι απολυμάνσεις των χώρων προϋποθέτουν αρχικά τον καθαρισμό και την εξυγίανση τους. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται με απομάκρυνση των ρύπων με διάφορα μέσα, μηχανικά ή με τη χρήση απορρυπαντικών και νερού.

Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται στις απολυμάνσεις διακρίνονται σε φυσικές και χημικές.

Φυσικές Μέθοδοι

Οι απολυμάνσεις με φυσικούς τρόπους αφορούν στη χρήση της ακτινοβολίας του ήλιου, των υψηλών θερμοκρασιών, των παλμικών δονήσεων και στην εφαρμογή ακτινοβολιών διαφόρων τύπων. Το φως του ήλιου παρουσιάζει μικροβιοκτόνο δράση εξαιτίας της παρουσίας της υπεριώδους ακτινοβολίας στο φάσμα του.

Χημικές Μέθοδοι

Οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται τακτικά με τη βοήθεια απολυμαντικών παραγόντων. Ένας παράγοντας είναι κατάλληλος εφόσον εμφανίζει ευρύ φάσμα καταπολέμησης μικροβίων, δεν ενέχει κινδύνους τοξικότητας και δεν προκαλεί αλλεργίες ή ερεθισμούς (χημικό άσθμα, δερματίτιδες).

Οι Απολυμάνσεις κατά την Εφαρμογή

Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται σε όλα τα κρίσιμα σημεία των χώρων εσωτερικά και εξωτερικά. Επιπλέον, απολυμάνσεις γίνονται στον εξοπλισμό, τα εργαλεία, τις επιφάνειες εργασίας και παραγωγής κ.α.

Για την επιλογή της μεθόδου στις απολυμάνσεις απαιτείται προσοχή. Η εφαρμογή των απολυμαντικών πραγματοποιείται με διάφορα μέσα. Στις χημικές μεθόδους οι εφαρμογές πραγματοποιούντια συχνά με υπολειμματικούς ψεκασμούς, ψυχρές εκνεφώσεις (απολυμαντικά σε μορφή μικρών σταγονιδίων) και θερμές (διαλύματα σε μορφή καπνού). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές (ψυχροί και θερμοί εκνεφωτές).

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά τις απολυμάνσεις χρειάζεται να έχουν έγκριση. Αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Η εφαρμογή τους ακολουθεί τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (Οδηγία 98/8 ΕΚ) και την Εθνική Νομοθεσία (Π.Δ 205/2001).