Επικοινωνία 211 40 68 447

  • 2

    Ολοκληρωμένη καταπολέμηση παρασίτων...

  • 3

    Χώροι με ειδικές ανάγκες...

  • 4

    Επιθεώρηση εγκαταστάσεων πριν τις εφαρμογές...

Ψύλλοι - Αντιμετώπιση

Γενικά

Οι ψύλλοι εντομολογικά ανήκουν στην οικογένεια Siphonaptera. Είναι εκτοπαράσιτα, που σημαίνει ότι ζουν και τρέφονται στην επιφάνεια του σώματος του ξενιστή και επιφέρουν τσιμπήματα. Για να ολοκληρώσουν το κύκλο τους χρειάζεται να τραφούν με το αίμα ανθρώπων και άλλων θερμόαιμων ζώων. Ψύλλοι εισβάλλουν συχνά στο σπίτι από κατοικίδια, τους συναντάμε σε εξωτερικούς χώρους (κήποι και αυλές) και αποτελούν μόνιμο πρόβλημα σε κτηνοτροφικές μονάδες (ψύλλοι σε στάβλο).

Βιολογία

psilloiΟι ενήλικοι ψύλλοι φτάνουν τα 2,5-3mm, το σώμα τους είναι πεπλατυσμένο, έχουν κοκκινωπό-καφέ χρώμα και δεν φέρουν πτέρυγες. Τα πίσω πόδια είναι μεγαλύτερα και κατάλληλα για πηδήματα, τα οποία φτάνουν σε ύψος τα 65cm. Τα θηλυκά γεννούν μερικές δεκάδες ωά έπειτα από κάθε μύζηση. Τα ωά συνήθως πέφτουν από τον ξενιστή και εκκολάπτονται σε 2-14 ημέρες.

Εκτός των ανθρώπων οι ψύλλοι προσβάλλουν γάτες, σκύλους και άλλα οικιακά ζώα. Τα περισσότερα προβλήματα συναντώνται σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές όπου οι ψύλλοι μεταφέρονται στους ανθρώπους από τα ζώα.

Τα ενήλικα έντομα παρά το μικρό τους μέγεθος είναι ευδιάκριτα. Επιπλέον, η παρουσία ψύλλων σε ένα χώρο εντοπίζεται από τα τσιμπήματα που επιφέρουν και την όχληση που προκαλούν στα ζώα. Οι προνύμφες στις οποίες εξελίσσονται τα ωά και οι νύμφες, που είναι το στάδιο πριν το ενήλικο μπορούν να βρεθούν σε σημεία όπως κάτω από έπιπλα, στους χώρους που κινούνται κατοικίδια και ζώα, σε ρωγμές, χαλιά κ.α.

Το τσίμπημα ψύλλου είναι συνήθως επώδυνο, προκαλεί κνησμό και φέρει οίδημα. Οι ψύλλοι είναι δυνητικοί φορείς της πανώλης, ενώ τα τσιμπήματα προκαλούν συχνά δερματίτιδες και αλλεργίες.

Ψύλλοι-Αντιμετώπιση-Απεντόμωση

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων με ψύλλους περιλαμβάνει την επιθεώρηση του χώρου, την αναζήτηση καταφυγίων των εντόμων και την αποπαρασίτωση των ζώων εφόσον χρειάζεται. Επιπλέον, απαραίτητος είναι ο καθαρισμός των χώρων και τελικά η εφαρμογή κατάλληλων εντομοκτόνων.

Η αντιμετώπιση των ψύλλων απαιτεί συνολική διαχείριση των χώρων, ειδική γνώση της βιολογίας των εντόμων και προσεκτική επιλογή των εντομοκτόνων σκευασμάτων.

Οικιακοί και Εταιρικοί Χώροι

Η Green Guardia εξυπηρετεί οικιακούς και εταιρικούς χώρους. Η απεντόμωση αποτελεί μέρος συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων. Τα συστήματα δίνουν έμφαση σε μεθόδους φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον και βασίζονται στην πρόληψη, την παρακολούθηση και τον έλεγχο.

Ψύλλοι-Αντιμετώπιση-Μέθοδοι

Για την καταπολέμηση των ψύλλων εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι:

α. Χρήση Εντομοκτόνων: Η μέθοδος αφορά στην αντιμετώπιση ψύλλων με τη χρήση σκευασμάτων καταπολέμησης. Τα εντομοκτόνα είναι ήπιας τοξικότητας και υψηλής υπολειμματικής δράσης (μεγάλη διάρκεια). Απαιτείται να είναι εγκεκριμένα για εφαρμογές σε κατοικημένους χώρους. Στην πράξη, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση είναι οι υπολειμματικοί ψεκασμοί, οι ψυχρές και θερμές εκνεφώσεις. Οι εκνεφώσεις γίνονται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών. Ο χώρος καλύπτεται καθολικά και βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα. Η απεντόμωση με εφαρμογή εντομοκτόνων μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικής συσκευής αναρρόφησης ωών και άλλων σταδίων του εντόμου από τις επιφάνειες όπου δημιουργούνται καταφύγια. Η συσκευή παράγει ισχυρές δονήσεις στα σημεία που εφαρμόζεται με συνέπεια να συλλέγονται αποτελεσματικά τα ωά των εντόμων.

β. Βιολογική Αντιμετώπιση-Χρήση Ξηρού Πάγου: Αποτελεί επίσης εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης και αφορά στην απεντόμωση με χρήση χαμηλών θερμοκρασιών. Οι θερμοκρασίες επιτυγχάνονται με την εφαρμογή ξηρού πάγου. Ο πάγος παράγεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που λειτουργούν με βάση το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ή άζωτο (Ν2). Οι ακραίες θερμοκρασίες εξοντώνουν όλα τα στάδια των εντόμων.

Διαβάστε περισσότερα για τις μεθόδους βιολογικής καταπολέμησης εντόμων

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αττική

Δρυάδων 38, 111 46 Γαλάτσι
Τηλ: +30 211 40 68 447
Fax: +30 211 40 68 453
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θεσσαλονίκη

Φιλίππου 23, 546 31 Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 66 43 82
Fax: +30 2310 66 43 82

Φόρμα Επικοινωνίας

Μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας