Επικοινωνία 211 40 68 447

Σφήκες-Αντιμετώπιση

Γενικά

Οι σφήκες προκαλούν αρκετές φορές όχληση εξαιτίας των τσιμπημάτων που επιφέρουν. Το τσίμπημα της σφήκας είναι επώδυνο και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνο ή και θανατηφόρο λόγω των αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλεί. Εντούτοις, πολλά είδη είναι σφηκών είναι ωφέλιμα αφού βοηθούν στην επικονίαση των φυτών και επομένως συμβάλουν θετικά στην αγροτική παραγωγή.

Κάποιες σφήκες είναι μοναχικές ενώ άλλες είναι κοινωνικές και σχηματίζουν αποικίες (φωλιές).

Βιολογία

sfikaΟι σφήκες ανήκουν στην τάξη των υμενοπτέρων (Hymenoptera). Τα ενήλικα έντομα διαθέτουν δύο ζεύγη άνισων πτερύγων ενώ το σώμα τους φέρει χαρακτηριστική σύσφιξη. Συνήθως διακρίνονται από το έντονο κίτρινο και μαύρο χρώμα του σώματος.

Η αναγνώριση του είδους είναι σημαντική δεδομένου ότι παρέχει πληροφορίες για τις συνήθειες των εντόμων σε ότι αφορά τη δημιουργία φωλιάς (σφηκοφωλιά). Ο κύκλος τους περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, ωό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο. Ο πληθυσμός των κοινωνικών ειδών στη φωλιά διακρίνεται σε κάστες, τους εργάτες, τα αρσενικά (κηφήνες) και τη βασίλισσα.

Οι ενήλικες σφήκες τρέφονται με νέκταρ και χυμούς φρούτων. Κάποια είδη λαμβάνουν τις πρωτεΐνες με τη σύλληψη άλλων εντόμων ενώ κάποια άλλα από ζωικούς ιστούς σε αποσύνθεση.

Οικιακοί και Εταιρικοί Χώροι

Η Green Guardia εξυπηρετεί οικιακούς και εταιρικούς χώρους. Η απεντόμωση αποτελεί μέρος συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων. Τα συστήματα δίνουν έμφαση σε μεθόδους φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον και βασίζονται στην πρόληψη, την παρακολούθηση και τον έλεγχο.

Σφήκες-Αντιμετώπιση-Απεντόμωση

Η καταπολέμηση των σφηκών πραγματοποιείται εφόσον είναι αναγκαίο και με την προϋπόθεση ότι τα έντομα αποτελούν απειλή. Συχνά είναι απαραίτητη η απεντόμωση και η χρήση εντομοκτόνων. Κατάλληλα σκευάσματα είναι σε μορφή αερολύματος, διαλυτά ή σκόνες, οπότε πραγματοποιούνται εκνεφώσεις, ψεκασμοί ή επιπάσεις αντίστοιχα.

Η αντιμετώπιση για τα είδη που είναι κοινωνικά και δημιουργούν αποικίες αφορά τη διαχείριση της σφηκοφωλιάς με κατάλληλα εντομοκτόνα. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται λαμβάνοντας μέτρα προστασίας, όπως στολή προστασίας ώστε να απφεύγονται τα τσιμπήματα. Παγίδες για σφήκες με χρήση τροφοελκυστικών ή φερομονικών ουσιών χρησιμοποιούνται, ωστόσο η συμβολή τους δεν είναι σημαντική. Η βιολογική αντιμετώπιση με τη χρήση φυσικών σκευασμάτων, όπως ο πύρεθρος, που αποτελεί φυτικό εκχύλισμα, αποτελεί εναλλακτική επιλογή.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αττική

Δρυάδων 38, 111 46 Γαλάτσι
Τηλ: +30 211 40 68 447
Fax: +30 211 40 68 453
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θεσσαλονίκη

Φιλίππου 23, 546 31 Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 66 43 82
Fax: +30 2310 66 43 82

Φόρμα Επικοινωνίας

Μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας