Επικοινωνία 211 40 68 447

Σκόρος-Καταπολέμηση

Γενικά

Ο όρος σκόρος αποτελεί κοινή ονομασία και χρησιμοποιείται για να περιγράψει έντομα που προσβάλουν τρόφιμα (σκόρος τροφίμων) ή υφάσματα (ακόρος ρούχων).

Οικιακοί και Εταιρικοί Χώροι

Η Green Guardia εξυπηρετεί οικιακούς και εταιρικούς χώρους. Η απεντόμωση αποτελεί μέρος συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων. Τα συστήματα δίνουν έμφαση σε μεθόδους φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον και βασίζονται στην πρόληψη, την παρακολούθηση και τον έλεγχο.

Σκόρος Ρούχων

Γενικά

Κάθε χρόνο εκτεταμένη καταστροφή προκαλείται σε υφάσματα από το σκόρο στα ρούχα. Αυτό οφείλεται στη χρήση φυσικών υλικών, όπως το μαλλί σε υφάσματα και χαλιά. Τα έντομα αυτά διαθέτουν την ασυνήθιστη ικανότητα να πέπτουν την πρωτεΐνη κερατίνη, που βρίσκεται στα υλικά αυτά.

Βιολογία

Ο σκόρος στα ρούχα διακρίνεται κατά κύριο λόγο σε δύο κατηγορίες, έντομα που ανήκουν στην τάξη των κολεοπτέρων (Coleoptera) και είναι μικρά σκαθαράκια και μικρές πεταλούδες, που κατατάσσονται στην τάξη των λεπιδοπτέρων (Lepidoptera). Τα σκαθαράκια έχουν πολύ μικρό μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλει με το είδος. Οι πεταλούδες φέρουν δύο ζεύγη άνισων, μεμβρανωδών πτερύγων. Το μέγεθός τους είναι μικρό (ως 24 χιλιοστά) και το χρώμα τους είναι ανοιχτό καφέ έως γκρι. Η πραγματική φθορά προκαλείται από το δεύτερο στάδιο της προνύμφης.

Σκόρος στα Ρούχα-Καταπολέμηση-Απεντόμωση

skorosΤα υφάσματα που συνήθως προσβάλονται αφορούν όσα αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των προβλημάτων έχει η πρόληψη, η οποία συνίσταται στην αποθήκευση των υφασμάτων και ρούχων σε χώρους με καλή σφράγιση αφού αρχικά έχουν καθαριστεί. Ο τακτικός καθαρισμός των χαλιών και των ρούχων συμβάλει επίσης στην πρόληψη προβλημάτων.

Για την καταπολέμηση προβλημάτων που εμφανίζονται πραγματοποιείται αρχικά αναγνώριση του παρασίτου. Απαραίτητη είναι η ολοκληρωμένη επιθεώρηση του χώρου, οπότε αναζητούνται οι εστίες των εντόμων. Η τήρηση καλών συνθηκών υγιεινής και ο προσεκτικός καθαρισμός των υλικών που έχουν προσβληθεί και των σημείων αποθήκευσής τους είναι επιτακτικός. Οι παγίδες για σκόρο στα ρούχα που χρησιμοποιούν για την προσέλκυση τροφικά ή φερομονικά υλικά συμβάλουν αρκετά στην αντιμετώπιση. Η απεντόμωση και χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων (σκοροκτόνα) σε κρίσιμα σημεία όπου φυλάσσονται τα υφάσματα που έχουν φθαρεί είναι συχνά απαραίτητη. Κατάλληλα σκευάσματα είναι σε μορφή αερολύματος, διαλυτά ή σκόνες, οπότε πραγματοποιούνται εκνεφώσεις, ψεκασμοί ή επιπάσεις αντίστοιχα. Η βιολογική αντιμετώπιση με τη χρήση φυσικών σκευασμάτων, όπως ο πύρεθρος, που αποτελεί φυτικό εκχύλισμα, αποτελεί εναλλακτική επιλογή.

Σκόρος Τροφίμων

Γενικά

Ο όρος σκόρος τροφίμων περιγράφει έντομα που προσβάλουν συχνά πολλά είδη αποθηκευμένων προϊόντων τόσο σε οικιακούς όσο και σε βιομηχανικούς χώρους. Πολλά παράπονα δέχονται εμπορικά καταστήματα εξαιτίας της παρουσίας εντόμων σε συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, ο σκόρος τροφίμων αποτελεί ουσιώδες πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή και τους αποθηκευμένους σπόρους. Υπολογίζεται ότι σημαντικό ποσοστό της συγκομιδής καταστρέφεται εξαιτίας προσβολών.

Βιολογία

Ο σκόρος τροφίμων διακρίνεται στις αντίστοιχες κατηγορίες όπως και ο σκόρος στα ρούχα. Επιπλέον, τα αποθηκευμένα προϊόντα προσβάλλονται και από άλλα είδη αρθροπόδων, όπως είδη ακαρέων (Acari) και μικρών μυγών (Diptera).

Σκόρος Τροφίμων-Καταπολέμηση-Απεντόμωση

skoros2Κρίσιμη για την καταπολέμηση είναι η αναγνώριση του είδους που προσβάλλει τα τρόφιμα. Η βιολογία και οι συνήθειες των εντόμων καθορίζουν την επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης. Απαραίτητη είναι η ολοκληρωμένη επιθεώρηση του χώρου, οπότε αναζητούνται οι εστίες των εντόμων. Στην καταπολέμηση του σκόρου τροφίμων δίνεται έμφαση σε αντίστοιχα σημεία όπως και στα ρουχα. Χρησιμοποιούνται τακτικές πρόληψης, τηρούνται συνθηκών υγιεινής, τοποθετούνται παγίδες σύλληψης και παρακολούθησης των πληθυσμών.

Επιπλεόν, συστήνονται κατάλληλες μέθοδοι αποθήκευσης των προϊόντων, ώστε να περιορίζονται τα προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει, για τους βιομηχανικούς χώρους, τοποθέτηση των προϊόντων σε ύψος (παλέτες) και σε απόσταση από τον τοίχο ώστε να επιθεωρούνται εύκολα. Ακόμη, απαιτείται εναλλαγή στην τοποθέτηση των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται η διατήρηση συσκευασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παλιά τρόφιμα χρειάζεται να καταναλώνονται ή να αποσύρονται. Επιπρόσθετα, σηματικός είναι ο καλός αερισμός και περιορισμός της υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα.

Η απεντόμωση με τη χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων (σκοροκτόνα) σε κρίσιμα σημεία όπου φυλάσσονται τα προϊόντα που έχουν προσβληθεί είναι συχνά απαραίτητη. Οι τρόποι εφαρμογής και η επιλογή των σκευασμάτων είναι όμοια με την καταπολέμηση στο σκόρο των ρούχων.

Στους βιομηχανικούς χώρους πραγματοποιούνται συχνά υποκαπνισμοί και εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι, όπως η χρήση υψηλών θερμοκρασιών.

Διαβάστε περισσότερα για τις βιολογικές μεθόδους 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αττική

Δρυάδων 38, 111 46 Γαλάτσι
Τηλ: +30 211 40 68 447
Fax: +30 211 40 68 453
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θεσσαλονίκη

Φιλίππου 23, 546 31 Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 66 43 82
Fax: +30 2310 66 43 82

Φόρμα Επικοινωνίας

Μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας