Επικοινωνία 211 40 68 447

 • 2

  Χρήση επιστημονικών μεθόδων...

 • 3

  Τήρηση των εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων ασφαλείας...

 • 4

  Κοντά στις εξελίξεις...

 • 5

  Συνεχείς ενημέρωση των πελατών και συνεργατών...

 • 6

  Εφαρμογές με σεβασμό στο περιβάλλον...

Κουνούπια-Αντιμετώπιση

Γενικά

katapolemisi parasitwnΤα κουνούπια είναι έντομα μυζητικά των φυτών, ωστόσο τα θηλυκά τρέφονται με το αίμα θηλαστικών και επιφέρουν τσιμπήματα στην περίπτωση που είναι γονιμοποιημένα. Τα κουνούπια είναι δυνατό να μεταφέρουν με τα τσιμπήματα ασθένειες όπως ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγγειος πυρετός, φιλαρίαση, εγκεφαλίτιδα κ.α. Η μόλυνση από τσίμπημα είναι συχνά επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό, οι απεντομώσεις για την έλεγχο του πληθυσμού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν σημαντικό ρόλο.

Στην Ελλάδα συναντώνται αρκετά είδη κουνουπιών, που κατατάσσονται σε διάφορα γένη. Από αυτά τα σπουδαιότερα είναι τα Aedes, Culex και Anopheles. Τα έντομα που ανήκουν στα γένη αυτά, ιδιαίτερα το Aedes, μετακινούνται εύκολα σε μεγάλες αποστάσεις.

Βιολογία

Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, το ωό, την προνύμφη (τέσσερα υποστάδια), την νύμφη και το ενήλικο (ακμαίο). Για την απώθεση των ωών και την εξέλιξη των σταδίων απαιτείται υδάτινο περιβάλλον. Συγκεκριμένα χρειάζονται στάσιμα νερά για την απόθεση ωών.

Τα κουνούπια παρουσιάζουν ιδιαίτερη προσαρμογή σε πολλά είδη υδάτινων χώρων. Υγρότοποι, ορυζόνες, λίμνες, προσωρινά πλημμυρισμένα εδάφη, ανοίγματα δέντρων, αυτοσχέδιες συλλογές υδάτων κ.α.

Κουνούπια-Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών πραγματοποιείται με μεθόδους που στοχεύουν στην μείωση της ελκυστικότητας των χώρων στις επισκέψεις εντόμων και στη βελτίωση της προστασίας τους με φυσικούς τρόπους.

Οικιακοί και Εταιρικοί Χώροι

Η Green Guardia εξυπηρετεί οικιακούς και εταιρικούς χώρους. Η απεντόμωση αποτελεί μέρος συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων. Τα συστήματα δίνουν έμφαση σε μεθόδους φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον και βασίζονται στην πρόληψη, την παρακολούθηση και τον έλεγχο.

Κουνούπια-Αντιμετώπιση-Απεντόμωση-Οικιακοί Χώροι

Μια σειρά κανόνων βρίσκουν εφαρμογή στην αντιμετώπιση κουνουπιών σε χώρους οικιακούς. Συγκεκριμένα, η μείωση της υγρασίας τις βραδυνές ώρες, ο περιορισμός της βλάστησης στον κήπο (αυστηρό κλάδεμα και κούρεμα του γκαζόν), η συλλογή φυτικών υπολειμμάτων και ο καθαρισμός στον κήπο μετριάζουν την ελκυστικότητα. Επιπλέον, ο κίτρινος φωτισμός έλκει λιγότερο σε σχέση με το λευκό και συστήνεται για τους εξωτερικούς χώρους.

Αρωματικά φυτά, όπως βασιλικός και ευκάλυπτος δημιουργούν απωθητικό περιβάλλον και διώχνουν ελαφρώς τα κουνούπια. Ακόμη, βιολογική αντιμετώπιση αποτελεί η τοποθέτηση παγίδων διαφόρων τύπων, όπως οι συσκευές που έλκουν τα κουνούπια με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας (μπλε φως). Οικολογική αντιμετώπιση είναι και τα φυσικά απωθητικά όπως η σιτρονέλλα και έλαια από θυμάρι που χρησιμοποιούνται τακτικά εξωτερικά.

Η αντιμετώπιση πραγματοποιείται και με τη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων, τα οποία εφαρμόνται σε εξωτερικούς χώρους και στις επιφάνειες των φυτών με στόχο την απώθηση και εξόντωση των κουνουπιών που επισκέπτονται το χώρο. Η εφαρμογή πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους, όπως υπολειμματικούς ψεκασμούς (ψεκασμοί στην κήπο), νεφελοψεκασμούς με τη βοήθεια ψεκαστικών μηχανημάτων και θερμές εκνεφώσεις. Στην τελευταία περίπτωση ειδική συσκευή παράγει νέφος σωματιδίων (καπνό) με απωθητική δράση, που επικάθεται σε εξωτερικές επιφάνειες.

Κουνούπια-Αντιμετώπιση-Απεντόμωση-Ευρύτερες Περιοχές

Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση κουνουπιών με απεντομώσεις σε περιοχές με μεγάλη επιφάνεια περιλαμβάνει μια σειρά συντονισμένων επεμβάσεων. Αρχικά γίνεται χαρτογράφηση των εστιών αναπαραγωγής. Βασικό στοιχείο είναι η συστηματική δειγματοληψία στα σημεία επώασης κατά τη περίοδο εμφάνισης προνυμφών. Στόχος είναι ο προσδιορισμός του ευπαθούς σταδίου ανάπτυξης κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι εφαρμογές. Στη συνέχεια επιδιώκεται η εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής με διάφορες μεθόδους. Χρησιμοποιούντια διάφορα σκευάσματα, όπως εντομοκτόνα, ρυθμιστές ανάπτυξης αλλά και βιολογικά προϊόντα με βάση είδος παρασιτικού βακίλλου. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται τόσο με επίγεια μέσα (ψεκαστικά μεγάλου όγκου, υψηλής πίεσης) όσο και αέρια (αεροψεκασμοί) ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά των εστιών που χρειάζονται διαχείριση.

Συχνά απαιτείται καταπολέμηση των ακμαίων σταδίων (κουνούπια που δημιουργούν όχληση σε περιοχές). Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται απεντόμωση με εφαρμογές υπέρμικρου όγκου (ψυχρές εκνεφώσεις), οπότε παράγεται νέφος μικροσκοπικών σταγονιδίων που επικάθεται σε εξωτερικές επιφάνειες. Εναλλακτικά στην απεντόμωση πραγματοποιούνται καπνισμοί (θερμές εκνεφώσεις), όπως και στους οικιακούς χώρους οπότε παράγεται καπνός με εντομοκτονική δράση. Για τις επεμβάσεις χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές. Επιπλέον, γίνονται υπολειμματικοί ψεκασμοί. Σε κάθε περίπτωση κατά τις απεντομώσεις χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη το είδος των σκευασμάτων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Αντιμετώπιση κουνουπιών

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αττική

Δρυάδων 38, 111 46 Γαλάτσι
Τηλ: +30 211 40 68 447
Fax: +30 211 40 68 453
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θεσσαλονίκη

Φιλίππου 23, 546 31 Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 66 43 82
Fax: +30 2310 66 43 82

Φόρμα Επικοινωνίας

Μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας