• 2

  Χρήση επιστημονικών μεθόδων...

 • 3

  Τήρηση των εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων ασφαλείας...

 • 4

  Κοντά στις εξελίξεις...

 • 5

  Συνεχείς ενημέρωση των πελατών και συνεργατών...

 • 6

  Εφαρμογές με σεβασμό στο περιβάλλον...

Κοριοί-Αντιμετώπιση

Οι κοριοί ανήκουν εντομολογικά στην οικογένεια Cimicidae. Ζουν και τρέφονται στην επιφάνεια του σώματος του ξενιστή. Είναι αιμομυζητικά έντομα. Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρώσουν το κύκλο τους χρειάζεται να τραφούν με το αίμα ανθρώπων και άλλων θερμόαιμων ζώων. Οι κοριοί εντοπίζοται κυρίως σε κρεβάτια και καναπέδες. Καταφύγια δημιουργούν σε ρωγμές και μικρές τρύπες. Εκεί αποθέτουν τα ωά τους. Δραστηριοποιούνται περισσότερο τις βραδινές ώρες, οπότε έχουμε τα περισσότερα τσιμπήματα. Εστίες κοριών συναντάμε σε αντικείμενα που αποτελούνται από υλικά που θερμαίνονται εύκολα, όπως ξύλο και ύφασμα.

Κοριοί-Αντιμετώπιση

Τα ενήλικα έντομα έχουν μέγεθος 4-5mm, σχήμα ωοειδές πεπλατυσμένο και χρώμα κόκκινο-καφέ. Φέρουν μικρή προβοσκίδα. Τα θηλυκά γεννούν 1-5 αυγά κάθε μέρα, τα οποία αποθέτουν μεμονωμένα σε ρωγμές ή τραχείς επιφάνειες, καλύπτοντάς τα με ειδική ουσία. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 21 ημέρες περίπου.

Ο άνθρωπος είναι ο πιο κοινός ξενιστής. Τσιμπούν χωρίς διάκριση. Τα τσιμπήματα είναι ανώδυνα, ωστόσο πολλά άτομα εμφανίζουν αλλεργία στα εκκρίματα που οι κοριοί εκχύουν κατά το δάγκωμα. Στις περιπτώσεις αυτές παρουσιάζεται δερματίτιδα. Οι κοριοί μεταφέρονται με ευκολία από χώρο σε χώρο με τη βοήθεια του ξενιστή (αντικείμενα, ρούχα, βαλίτσες) με συνέπεια την εξάπλωση της προσβολής. Είναι δυνατό να παραμένουν στα καταφύγιά τους για μεγάλο διάστημα και να βγαίνουν για να τραφούν όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (ήρεμο περιβάλλον, παρουσία ξενιστή, κανονική θερμοκρασία και υγρασία). Οι κοριοί μπορούν να μεταφέρουν αρκετές ασθένειες όπως πανώλη, πυρετός υποτροπής, τουλαρεμία κ.α.

Για την αντιμετώπιση των κοριών πραγματοποιούνται απεντομώσεις και εφαρμόζονται διάφορες μεθόδοι:

 1. Χρήση Εντομοκτόνων: Η μέθοδος αφορά στην αντιμετώπιση κοριών με τη χρήση σκευασμάτων καταπολέμησης. Τα εντομοκτόνα είναι χαμηλής τοξικότητας και υψηλής υπολειμματικής δράσης (μακρά διάρκεια). Χρειάζεται να είναι εγκεκριμένα για εφαρμογές σε κατοικημένους χώρους. Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση είναι υπολειμματικοί ψεκασμοί, ψυχρές και θερμές εκνεφώσεις. Οι εκνεφώσεις γίνονται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών. Ο χώρος καλύπτεται καθολικά και βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικής συσκευής αναρρόφησης ωών και άλλων σταδίων του εντόμου από τις επιφάνειες όπου δημιουργούνται καταφύγια. Η συσκευή παράγει ισχυρές δονήσεις στα σημεία που εφαρμόζεται με συνέπεια να συλλέγονται αποτελεσματικά τα ωά των εντόμων.
 2. Υποκαπνισμός: Η μέθοδος αφορά στη χρήση εντομοκτόνων σε μορφή αερίου. Τα σκευάσματα σε κατάλληλη συγκέντρωση είναι τοξικά για όλα τα στάδια των εντόμων. Οι απεντομώσεις με υποκαπνισμό παρέχουν άμεσα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται σε εκτενείς και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους περιπτώσεις.
 3. Βιολογική Καταπολέμηση-Θερμική Επεξεργασία (Heat Treatment): Αποτελεί εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης και αφορά στην καταπολέμηση εντόμων με χρήση υψηλών θερμοκρασιών. Οι θερμοκρασίες επιτυγχάνονται με τη βοήθεια ειδικών θερμαντήρων που τοποθετούνται στο χώρο. Η μέθοδος είναι βιομηχανικού τύπου, φιλική στον άνθρωπο και συμβάλλει στην εξόντωση όλων των σταδίων των εντόμων.
 4. Βιολογική Καταπολέμηση-Χρήση Ξηρού Πάγου: Αποτελεί επίσης εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης και αφορά στην καταπολέμηση εντόμων με χρήση χαμηλών θερμοκρασιών. Οι θερμοκρασίες επιτυγχάνονται με την εφαρμογή ξηρού πάγου. Ο πάγος παράγεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που λειτουργούν με βάση το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ή άζωτο (Ν2). Οι ακραίες θερμοκρασίες εξοντώνουν όλα τα στάδια των εντόμων.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη βιολογική καταπολέμηση των εντόμων