• 2

  Οικολογική κηπουρική...

 • 3

  Εξειδικευμένες τεχνικές καταπολέμησης...

 • 4

  Αποτελεσματική καταπολέμηση στο σαράκι...

 • 5

  Οι κήποι της μεσογείου...

 • 6

  Ο κήπος ως φυσικό τοπίο...

 • 7

  Εφαρμογές σε εξειδικευμένα περιβάλλοντα...

Βιολογική Καταπολέμηση Εντόμων

Καταπολέμηση εντόμων σε Βιομηχανικούς χώρουςΗ καταπολέμηση εντόμων και οι απεντομώσεις πραγματοποιούνται συχνά με βιολογικές μεθόδους, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών σκευασμάτων. Οι οικολογικές μέθοδοι λειτουργούν είτε συμπληρωματικά είτε εναλλακτικά της χημικής καταπολέμησης. Οι βιολογικές μέθοδοι εφαρμόζονται σε οικιακούς και και βιομηχανικούς χώρους. Οι εφαρμογές να είναι απολύτως φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον και συχνά έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Μερικές βιολογικές μέθοδοι είναι:

α. Χρήση υψηλών θερμοκρασιών (Heat Treatment)

Σύμφωνα με τη βιολογία των εντόμων, θερμοκρασίες άνω των 45-50οC επιφέρουν το θάνατο σε όλα τα στάδια. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιτυγχάνονται με τη χρήση ειδικών συσκευών παραγωγής θερμότητας. Η μέθοδος εφαρμόζεται τακτικά στις απεντομώσεις αποθηκευμένων προϊόντων, σε βιομηχανίες τροφίμων και στην καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι) σε οικίες.

β. Μεθόδοι τροποποιημένης ατμόσφαιρας (Modified Atmosphere Methods)

Βιολογική καταπολέμηση σε ΞενοδοχείαΣτόχος της μεθόδου είναι κατά τις απεντομώσεις να ελαχιστοποιηθεί η συγκέντρωση οξυγόνου (O2) στον χώρο. Η έλλειψη οξυγόνου επιφέρει το θάνατο σε όλα τα στάδια των εντόμων. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή αδρανούς αερίου, όπως του αζώτου (N2) ή διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η μέθοδος εφαρμόζεται τακτικά στις απεντομώσεις αποθηκευμένων προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε βιομηχανίες τροφίμων και στις απεντομώσεις ευπαθών αντικειμένων, όπως έργα τέχνης.

γ. Χρήση ξηρού πάγου:

Η μέθοδος στοχεύει στην καταπολέμηση εντόμων με τη χρήση χαμηλών θερμοκρασιών. Ο ξηρός πάγος παράγεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών, έχει αέρια ή υγρή μορφή και κατά την επαφή θανατώνει τα έντομα σε όλα τα στάδια του κύκλου τους. Για την παραγωγή του ξηρού πάγου χρησιμοποιούντια ως βάση διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ή άζωτο (Ν2). Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα φιλική αν ληφθεί υπόψη ότι οι ενώσεις αυτές βρίσκονται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Εφαρμόζεται σε απεντομώσεις και περιπτώσεις καταπολέμησης κοριών, ψύλλων και ακαρέων σε οικίες και σε χώρους παραγωγής τροφίμων.